Inschrijving Diëtistendag 2023

28 september 2023

11:45 ontvangst

Bidfood Foodyard, Amsterdam

Deelnemers

Bekijk welke deelnemers zich tot nu toe hebben aangemeld:

Diëtistendag

Programma

11.45

Ontvangst

12.00

Welkomstwoord

12.15

Lunch

13.00  

Spreker Guusje van Tienhoven – impact coach duurzaamheid

13.30  

Spreker Lex Verdijk – onderzoek impact eiwitten

14.15

Pauze + netwerk

14.45

Brainstormsessie

– Gerecht

– Menu van de toekomst

– Draagvlak duurzaamheid

15.30

Eindpresentatie

16.00

Afsluiting

16.30  

Borrel + netwerk

Ontwerp zonder titel - 2023-06-15T165401.695 (1)
Ontwerp zonder titel - 2023-06-15T164034.916 (1)

Spreker: Guusje van Tienhoven

Ik ben Guusje van Tienhoven. Ik werk bij Greendish als Impact Coach. Hierbij begeleid ik chef-koks en horecaondernemers in het verduurzamen van hun menukaart door middel van advies. Ik heb Master Resilient Farming and Food Systems voltooid aan de Wageningen Universiteit en heb daarvoor Bedrijfskunde gestudeerd aan de VU. Daarnaast ben ik zelf ook chef-kok waarbij ik vooral veganistische gerechten maak, van zo dichtbij mogelijk en met de seizoenen mee kook.

De master richt zich op agro-ecologie, duurzame voedselsystemen en biologische landbouw. De opleiding heeft een multidisciplinaire benadering met betrekking tot duurzame voedselproductie en de wereldwijde diversiteit van lokale voedselsystemen. De master brengt sociale en natuurwetenschappelijke aspecten bij elkaar en houdt zich bezig met sociale, technische en agrarische ontwikkelingen. De integratie van verschillende wetenschappelijke vakgebieden en input uit de praktijk staat centraal in de opleiding. Ik schreef mijn afstudeeronderzoek over de motivaties en obstakels voor chefs om plantaardige gerechten op de kaart te zetten.

guusje
lex

Spreker: Lex Verdijk

Dr. Lex Verdijk is Universitair Hoofd Docent bij de vakgroep Humane Biologie aan de Universiteit Maastricht. Binnen de M3-Research Unit (www.m3-research.nl), doet Dr. Verdijk onderzoek naar de rol van voeding en beweging in de regulatie van spiermassa en –functie. Daarbij richt hij zich met name op spierverlies bij veroudering, ziekte, en fysieke inactiviteit; en hoe voeding (met name eiwit) en beweging ingezet kan worden om spierverlies tegen te gaan en zo gezond mogelijk oud te worden.

Dr. Verdijk heeft meer dan 125 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en is lid van verschillende (inter)nationale organisaties die zich bezig houden met onderzoek op het gebied van sport, voeding, veroudering en gezondheid.

Presentatie: de rol van eiwit voor spierbehoud bij veroudering

Veroudering gaat gepaard met een progressief verlies van spiermassa, spierkracht, en fysiek functioneren (sarcopenie), een proces dat bij veel ziektebeelden ook nog eens versneld optreedt. De basis van spierverlies ligt in een dysbalans tussen de aanmaak en afbraak van spiereiwit. De twee belangrijkste factoren die zorgen voor een verhoogde aanmaak van spiereiwit zijn beweging (spiercontractie) en voeding, en dan met name eiwit in de voeding. Zowel de afname van fysieke activiteit als (eiwit)ondervoeding spelen dan ook een belangrijke rol bij spierverlies met veroudering. Maar daarnaast lijkt de spier ook steeds minder goed te reageren op bepaalde prikkels. Het is dus essentieel om te onderzoeken hoe voeding en fysieke activiteit optimaal ingezet kan worden om spiermassa en functie te behouden of zelfs te verbeteren bij ouderen. Tijdens deze lezing zal een introductie worden gegeven rondom spierverlies bij veroudering en zal vervolgens uitgebreid worden ingegaan op de rol van verschillende hoeveelheden eiwit; verschillende soorten eiwit m.b.t. de eiwitbron, aminozuursamenstelling en digestie/absorptie, inclusief dierlijk vs. plantaardig eiwit; de timing van eiwitinname; en de synergie tussen eiwitinname en fysieke activiteit.